Rüştü Akın Vakfı > RÜŞTÜ AKIN KİMDİR?
TARİHÇE
RÜŞTÜ AKIN KİMDİR?
ORGANİZASYON
FAALİYET RAPORLARI

RÜŞTÜ AKIN KİMDİR?

 

1915 yılında Buldan/Denizli’de doğan RÜŞTÜ AKIN, eğitimini Rüştiye’de tamamladıktan sonra Buldan’da aile sanatı olan dokumacılıkla iş hayatına başladı. 1934 yılında İstanbul’a gelerek bir taraftan yerli malı  ticaretle uğraşırken diğer taraftan da yabancı dil öğrenimi için özel eğitim gördü. İkinci Dünya Savaşı sona erince işlerini genişletmek için dış ticarete başladı. Bir süre Amerika’da kalarak dünya ticaretini yaşayarak öğrenmeyi tercih etti.

1956 yılında kardeşi ile 40 tezgah ve 23 kişi ile kurduğu AKIN TEKSTİL fabrikası bugün ipliğinden konfeksiyonuna kadar entegre bir tesis haline gelmiştir. 

AKIN TEKSTİL A.Ş.’nin yanı sıra AKIN HOLDİNG A.Ş., EDİP İPLİK SAN.TİC.A.Ş., EDPA PAZARLAMA A.Ş., EDPA KİMYA SAN. VE TİC. A.Ş., AKIN MENSUCAT A.Ş. ve yurt dışında AKED A.G. (BASEL-İSVİÇRE), EDPA U.S.A. INC. (NEWYORK-ABD) firmalarıyla,   Türkiye’de TEKSTİL BANKASI A.Ş.’yi kurarak AKIN ŞİRKETLER GRUBU’nu oluşturan RÜŞTÜ AKIN aynı zamanda İSTANBUL TEKSTİL KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ başkanlığı yapmış ve TEKSTİL İŞVERENLER SENDİKASI, TÜSİAD, TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ,  İSTANBUL SANAYİ ODASI, İSTANBUL TİCARET ODASI üyeliklerinde  bulunmuştur. 

Sosyal Sorumluluk konusunda çok duyarlı olan Rüştü Akın, 1986 yılında kurduğu kendi ismini taşıyan RÜŞTÜ AKIN VAKFI’nın yanı sıra TİSK MİKROCERRAHİ VE REKONSTRÜKSİYON VAKFI, TEMA VAKFI, TÜRK TEKSTİL VAKFI, İKTİSADİ KALKINMA VAKFI gibi birçok vakfın kurucu üyeliklerinde bulunmuştur.

1943 yılında Emel Akın’la evlenen Rüştü Akın; Nuri, Ragıp ve Füsun isminde üç çocuk sahibi olmuştur.

Ülkemiz tekstil sektörüne ve eğitimin gelişmesine sayısız katkıda bulunan RÜŞTÜ AKIN 09.12.1996 tarihinde vefat etmiştir.

Rüştü Akın Vakfı 2010 ® Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım Grimor